"Poduzetnički impuls" otvorit će četiri tisuće novih radnih mjesta

Bez autora
Mar 26 2012

O planu "Poduzetnički impuls", vrijednom 376 milijuna kuna u ponedjeljak je govorio ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras. Ključno je da se poticajna sredstva isplate kroz rast broja poduzeća, zaposlenih i prihoda tvrtki u idućem razdoblju, a time i kroz povećane prihode državnog proračuna. U tri godine od provedbe programa predviđa se povrat svih uloženih sredstava u državni proračun na temelju uplaćenih poreza i doprinosa te kreiranje 4000 novih radnih mjesta, kao i očuvanje 1000 postojećih u roku od dvije godine. Natječaji za poticaje će biti raspisani tijekom travnja, a sva sredstva realizirana do srpnja. Sljedećih godina planira se više izdvajati za malo i srednje poduzetništvo, sve veći će biti udio sredstava iz EU-a, pa se očekuje da će u 2014. za poticaje biti namijenjeno više od 700 milijuna kuna. Malo i srednje poduzetništvo u Hrvatskoj čini 99,5 posto ukupnog gospodarstva, udio malih i srednjih subjekata u BDP-u je iznad 50 posto, u zaposlenosti sudjeluju sa 64, a u izvozu sa 42 posto.

"Poduzetnički impuls" otvorit će četiri tisuće novih radnih mjestaO planu "Poduzetnički impuls", vrijednom 376 milijuna kuna u ponedjeljak je govorio ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras.

Kako je istaknuo, ključno je da se poticajna sredstva isplate kroz rast broja poduzeća, zaposlenih i prihoda tvrtki u idućem razdoblju, a time i kroz povećane prihode državnog proračuna. U tri godine od provedbe programa predviđa se povrat svih uloženih sredstava u državni proračun na temelju uplaćenih poreza i doprinosa te kreiranje 4000 novih radnih mjesta, kao i očuvanje 1000 postojećih u roku od dvije godine.

Najavio je da će natječaji za poticaje biti raspisani tijekom travnja, a sva sredstva realizirana do srpnja.

Maras je rekao i kako se sljedećih godina planira više izdvajati za malo i srednje poduzetništvo, sve veći će biti udio sredstava iz EU-a, pa se očekuje da će u 2014. za poticaje biti namijenjeno više od 700 milijuna kuna. Malo i srednje poduzetništvo u Hrvatskoj čini 99,5 posto ukupnog gospodarstva, udio malih i srednjih subjekata u BDP-u je iznad 50 posto, u zaposlenosti sudjeluju sa 64, a u izvozu sa 42 posto.

Dakle, hrvatsko gospodarstvo je po strukturi mikrogospodarstvo jer 80 posto su male tvrtke, pa će se poticajne mjere usmjeriti na rast i povećanje broja srednjih poduzeća, poručio je ministar.

Poticaji su usmjereni u nekoliko segmenata - u konkuretno poduzetništvo uložit će se 115 milijuna kuna, u povoljno financiranje i jamstva 113,4 milijuna, u obrazovanje za poduzetništvo i obrtništvo 18 milijuna kuna, a u unaprjeđenje poduzetničke infrastrukture 56,5 milijuna kuna. Tomu treba dodati i sredstva vezana uz programe EU-a u visini od 61 milijun kuna.

Ministar je posebno izdvojio fondove gospodarske suradnje koji ove godine raspolažu s 50 milijuna kuna. Iznos je namijenjen za 10 kapitalnih projekata koji bi trebali otvoriti 300 novih radnih mjesta. Najavio je i promjenu politike prema poduzetničkim zonama ističući kako će se koncentrirati na zone koje imaju perspektivu, te se planira 50 investicija. Drugim riječima, neće biti političkih uvjetovanih zona koje će nakon otvorenja zjapiti prazne.

Maras je govorio i o većoj fleksibilnosti u otvaranju poduzeća za što bi bilo potrebno tek tjedan dana. No, ističe i kako treba razlučiti poštene od nepoštenih te tvrtkama koje su zbog objektivnih razloga otišle u stečaj omogućiti novi početak.

Nadležnost Hrvatske agencije za malo gospodarstvo (HAMAG) proširuje se na područje promocije i privlačenja investicija te će se zvati Hamag Invest, a umjesto samo jamstvima bavit će se i povezivanjem investitora, savjetovanjem i otklanjanjem barijera koje još uvijek postoje.

Prema Marasovim riječima, putem HBOR-a osiguran je najpovoljniji kredit na domaćem tržištu s 3 posto kamata, te uz 1 posto na području od posebne državne skrbi. Poček je četiri od pet godina, a rok otplate 17 godina. Uz to, HBOR preuzima rizik do 40 posto otplate kredita, sve to kako bi poduzetnici lakše došli do povoljnog novca za projekte.

Kako se čulo, napokon je zaustavljen pad broja obrtnika, kojih je 15.000 u posljednje tri godine stavilo ključ u bravu. Uz to, u krizi je zatvoreno 20.000 malih i srednjih poduzeća, ali i tu je potrebno uvesti više reda, drži Maras.

Upitan da ocijeni prvih 100 dana na čelu Ministarstva, odgovorio je da je generalno zadovoljan jer su omogućili povoljnije kamatne stope preko HBOR-a. Donesen je i plan poticanja malog i srednjeg poduzetništva, zaustavljen trend pada broja registriranih obrta...

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik